Ίδρυση
Ίδρυση
Το Εργαστήριο Λοιμωδών Νοσημάτων (ΕΕΛΝΟ) ιδρύθηκε με βάση το ΦΕΚ 4042 Τεύχος B’ 5/11/2019 και τον ν. 4610/2019, μέρος Β, κεφ. Α, άρθρα 57 και 58,ότι το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας αποτελεί οιωνοίκαθολικό διάδοχο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και ν. 4610/2019, μέρος Β, κεφ. Α, άρθρο 57, παρ. 5 και ν. 2690/1999 (Α’45), παρ. 3. άρθρο 20, περί γνωμοδότησης προς τον Υπουργό Υγείας.
Σκοπός
Σκοπός του Εργαστηρίου είναι να εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές (σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο) και ερευνητικές ανάγκεςστα γνωστικά αντικείμενα της εργαστηριακής επιτήρησης και διερεύνησης επιδημιών από λοιμογόνους παράγοντες (βακτήρια, ιούς, παράσιτα) και ειδικότερα στοαντικείμενο της διάγνωσης, ταυτοποίησης και τυποποίησης του αιτίου που τις προκαλεί καθώς και της χρήσηςτων επιδημιολογικών δεδομένων που προκύπτουν στηνανάπτυξη πολιτικών πρόληψης και αντιμετώπισης τωνλοιμωδών νοσημάτων.
Επιπρόσθετα, σκοπός του εργαστηρίου είναι η υποστήριξη διδακτορικής και μεταδιδακτορικήςέρευνας σε θέματα συναφή με τα διδακτικά και ερευνητικά αντικείμενα του Εργαστηρίου, καθώς και την επικαιροποίηση της γνώσης των αποφοίτων και την εκπαίδευση λοιπών πτυχιούχων συναφώνειδικοτήτων (ιατροί, βιολόγοι, τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων) στην εργαστηριακή διάγνωση των λοιμογόνωνπαραγόντων του γνωστικού του αντικειμένου.
Διάρθρωση
Στο ΕΕΛΝΟ λειτουργούν οι παρακάτω 9 Μονάδες ώστε να εξυπηρετούνται εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στα ακόλουθα επιμέρους γνωστικά αντικείμενα επιτήρησης και εργαστηριακής διερεύνησης. Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσονται 4 Εθνικά Κέντρα Αναφοράς (Μηνιγγίτιδας, Ελονοσίας, Σαλμονελλών -Σιγκελλών και AIDS Ν. Ελλάδος) ως φυσική συνέχεια των Εθνικών Κέντρων Αναφοράς τα οποία λειτουργούσαν στην (πρώην) ΕΣΔΥ σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ. 2, τον ν. 4610/2019, άρθρο 58, παρ. 1 και τον ν. 4600/2019, άρθρο 59, παρ.1.,περί αναγνώρισης των εργαστηρίων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.) ως Κέντρα Αναφοράς για συγκεκριμένα νοσήματα τα οποία δραστηριοποιούνται στην ανίχνευση, την παρακολούθηση / επιτήρηση, τη διερεύνηση των επιδημιών και την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων λοιμωδών νοσημάτων και τα οποία συμμετέχουν ενεργά στην ταχεία διάγνωση κοινών, επαναδυόμενων και εισαγομένων μολυσματικών μικροοργανισμών, ταυτοποίησης μολυσματικών παραγόντων, τη μοριακή επιδημιολογία και τη φυλογενετική ανάλυση παθογόνων παραγόντων κατά τη διάρκεια επιδημιών και πανδημιών.
Τα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς μοιράζονται τα αποτελέσματα των μελετών τους με τις υγειονομικές αρχές και συνιστούν σημείο αναφοράς πόρων και συντονισμού για τους εμπειρογνώμονες στο συγκεκριμένο τομέα.
Επιπλέον, η Μονάδα Μελέτης Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Αντοχής στα Αντιβιοτικά έχει πολύχρονη δραστηριότητα και συνεισφορά σημαντική σε ένα αντικείμενο που αποτελεί προτεραιότητα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, υπηρετώντας την έρευνα και τη διάδοση της γνώσης σύμφωνα με τις επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (https://www.who.int/antimicrobial-resistance/global-action-plan/en/). Ομοίως, η Μονάδα Ιατρικής Εντομολογίας υλοποιεί εργαστηριακό και ερευνητικό έργο που βασίζεται σε εντομολογικές μελέτες με στόχο την χαρτογράφηση και καταγραφή ειδών κουνουπιών ενδημικών και χωροκατακτητικών στον Ελλαδικό χώρο και τον έλεγχο αναδυόμενων παθογόνων παραγόντων που μεταδίδονται στον άνθρωπο από τα κουνούπια (WNV, Δάγκειος, ZIKA, Chikungunya, USUTU) και άλλα αρθρόποδα ιατρικού ενδιαφέροντος. Τέλος, οι Μονάδες Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας και Ζωανθρωπονόσων και Κτηνιατρικής της Δημόσιας Υγείας συνεισφέρουν με τις υπηρεσίες τους στα σύγχρονα θέματα δημόσιας υγείας, αλλά μπορούν και να δώσουν απαντήσεις σε νεοεμφανιζόμενα προβλήματα δημόσιας υγείας.
Συνεργασίες
1.Στενή συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), το Υπουργείο Υγείας και άλλους δημόσιους φορείς, με οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανώσεις καθώς και με παραγωγικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα στα συναφή επιστημονικά πεδία, ώστε να συμβάλλουν στην από κοινού διερεύνηση λύσεων και προτάσεων για την αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων, τη συλλογή, επεξεργασία, αποθήκευση και διάθεση επιστημονικών δεδομένων για την έκδοση Εθνικών Οδηγιών Επιτήρησης και την παροχή γνωμοδοτήσεων ως εμπειρογνώμονες σε θέματα που άπτονται των γνωστικών αντικειμένων του Εργαστηρίου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
2.Στενή συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Λοιμωδών (EuropeanCenterforDiseaseControl (ECDC):
(α) ως σημεία αναφοράς (contactpoints) των λοιμωδών νοσημάτων
(β) Εκπαίδευση στο πλαίσιο συνεργασίας EUPHEM/EPIET Ελλήνων και Ευρωπαίων επιστημόνων στην Μικροβιολογία της Δημόσιας Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
3.Η προαγωγή των διδακτικών και ερευνητικών συνεργασιών μεταξύ καθηγητών και ερευνητών με συγγενή ή συμπληρωματικά επιστημονικά πεδία εξειδίκευσης περιλαμβάνει συνεργασίες με άλλα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Wurzburg (Γερμανία), και Ερευνητικά Ινστιτούτα Δημόσιας Υγείας (Institute Pasteur Paris, Instituto Superioredi Sanita (Ιταλία), Public Health Institute (Ισπανία). Η συνεργασία επιτυγχάνεται με τη διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων και την πρόσκληση Ελλήνων και ξένων αναγνωρισμένου κύρους επιστημόνων και την προσέλκυση χρηματοδοτούμενης έρευνας από εθνικούς και διεθνείς πόρους σε επιστημονικούς τομείς δραστηριότητας του Εργαστηρίου ή επιμέρους πεδία εξειδίκευσης των μελών του.