Μονάδα Εργαστηριακής επιτήρησης HIV/AIDS λοίμωξης και ιογενών ηπατιτίδων

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ AIDS ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Προσωπικό

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Απόστολος Μπελούκας, Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα Βιοιατρικών Επιστημών, ΣΕΥΠ

Επιστημονική Ομάδα: Καθ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, Καθ. Τζανακάκη Τζωρτζίνα, τ. Επίκ. Καθ. Κοτσιανοπούλου Μαρίκα, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας

Το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Νοτίου Ελλάδας

Το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Νοτίου Ελλάδας λειτουργεί από το 1985 με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΜΠ.12166/οικ.23/ΕΓΚ2/26-7-1985) και είναι το πρώτο Κέντρο Αναφοράς AIDS και το μόνο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) αναγνώρισε ως Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS, που αρχικά αποτελούσε τον μοναδικό πυρήνα δραστηριότητας για τη διερεύνηση και αντιμετώπιση της HIV/AIDS  λοίμωξης στη χώρα μας. Το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS Νοτίου Ελλάδας εντάχθηκε  στη Μονάδα Εργαστηριακής Επιτήρησης HIV/AIDS λοίμωξης και ιογενών ηπατιτίδων, στο Εργαστήριο ΕΛΝΟ, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και αποτελεί οιωνοί καθολικό διάδοχό της (Ν. 4610/2019, Μέρος Β, Κεφ. Α, Άρθρα; 57,58).

Αντικείμενο της Μονάδας

Το αντικείμενο της Μονάδας Εργαστηριακής επιτήρησης HIV/AIDS λοίμωξης και ιογενών ηπατιτίδων είναι η διάγνωση της HIV λοίμωξης στα δείγματα προερχόμενα από διάφορα Νοσοκομεία και Διαγνωστικά  Κέντρα της χώρας, η παρακολούθηση των HIV οροθετικών ασθενών από Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων  και διάγνωση των ηπατιτίδων.  Στο πλαίσιο αυτού του αντικειμένου, θεωρείται ιδιαίτερα επωφελής για τη Δημόσια Υγεία στο σύνολο της η δημιουργία ενός εργαστηρίου όπου θα πραγματοποιούνται διάφορες εξετάσεις με κύριο άξονα την καταγραφή, επιδημιολογική επιτήρηση και διαχείριση της HIV λοίμωξης και ιογενών ηπατιτίδων με στόχο τη πρόληψη και παρακολούθηση της πορείας της λοίμωξης, με γνώμονα την πρόληψη, παρακολούθηση και αποτελεσματική αντιμετώπιση και διερεύνηση της λοίμωξης, βασιζόμενο στη γρήγορη και έγκυρη διάγνωση.

Στη Μονάδα γίνεται  η διάγνωση της HIV λοίμωξης: α) αρχικός έλεγχος δειγμάτων με ανοσοενυμική δοκιμασία ταυτόχρονης ανίχνευσης HIV Ab-Ag, β) μέτρηση HIV1 Ag, γ) επιβεβαίωση HIV οροθετικών δειγμάτων με δοκιμασίες ανοσοαποτύπωσης, δ) καθορισμός HIV1 / HIV2 λοίμωξης, μελέτη και εφαρμογή νέου αλγόριθμου για έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση της  HIV λοίμωξης,

ε) παρακολούθηση HIV οροθετικών ασθενών με τεχνικές μοριακής βιολογίας (ποσοτική μέτρηση ιικού φορτίου HIV1 RNA, γονοτυπική ανάλυση αντοχής στα αντιρετροικά φάρμακα, φυλογενετική ανάλυση υπότυπων του ιού HIV1, στ) ανοσολογικός έλεγχος.

Για τη διάγνωση των ιογενών ηπατιτίδων γίνεται ορολογικός έλεγχος ιογενών ηπατιτίδων (HBV,HCV,HAV,HEV) και ιολογικός έλεγχος HBV και HCV με τεχνικές real -time PCR.

Το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς AIDS N. Ελλάδος,  από την ίδρυσή του και με τη συνεργασία  του Ε.Ο.Δ.Υ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) συμμετέχει ενεργά σε Προγράμματα Συνεργασίας ΕΟΔΥ-Κέντρο Αναφοράς AIDS N. Ελλάδος με σκοπό τη καταγραφή, επιδημιολογική επιτήρηση, διερεύνηση, διάγνωση και αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης.

Εκπαιδευτικό έργο

Η Μονάδα μετέχει στο διδακτικό έργο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Δημόσιας Υγείας:

  • (Εργαστηριακή Διάγνωση της HIV λοίμωξης & ιογενών ηπατιτίδων (HBV,HCV,HAV,HEV).
  • Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα.

Συμμετέχει σε οργάνωση Πανελληνίων Συνεδρίων AIDS. Επίσης οργανώνει συναντήσεις εργασίας, σεμινάρια και ημερίδες, εκπαιδεύει υγειονομικό προσωπικό, άτομα με συμπεριφορά υψηλού κινδύνου και το γενικό κοινό σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης. Επίσης, διενεργούνται εξετάσεις για άτομα των ευάλωτων ομάδων, όπως χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, ιερόδουλες, μετανάστες, άστεγοι, φυλακισμένοι κ.α.

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Κέντρου Αναφοράς AIDS δημοσιεύτηκαν ερευνητικές εργασίες σχετικά με τη HIV λοίμωξη και ιογενείς ηπατίτιδες σε επιστημονικά περιοδικά (300), ανακοινώσεις σε συνέδρια (150). Έχουν εκπονηθεί 12  διδακτορικές διατριβές. Συμμετείχε  σε ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την επιδημιολογική διερεύνηση και αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων στις χώρες της Μεσογείου (Αίγυπτος, Ισραήλ, Συρία, Ιορδανία, Παλαιστίνη), σε Διεπιστημονική συνεργασία για την αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων στην Αλβανία, Σκόπια και Ιωάννινα, Σέρρες, Φλώρινα.