Επιστημονική Υπεύθυνη: Τζωρτζίνα Τζανακάκη,
Καθηγήτρια Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας
Επιστημονικό προσωπικό:
Αθανασία Ξηρογιάννη, Βιοχημικός-Βιοτεχνολόγος, PhD
Αναστασία Παπανδρέου, Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων MSc (PH)
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ
Το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας (ΕΚΑΜ) λειτουργεί από το 1993 στην πρώην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.), νυν Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πa.Δ.A.).
Κατά την 25ετή λειτουργία του, έχει ευρέως αναγνωρισμένη παρουσία, τόσο σε εθνικό -μέσω της συνεργασίας όλων των νοσοκομείων της επικράτειας και με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.)- όσο και σε διεθνές επίπεδο -ως μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας για τη Μηιγγιτιδοκικκική Νόσο (The European Meningococcal and Haemophilus Disease Society (EMGM) από το 1993 και ενεργό μέλος του 4μελούς Διοικητικού της Συμβουλίου από το 2012.
Ως Εθνικό Κέντρο Αναφοράς, συμβάλλει στη διάγνωση και ταυτοποίηση των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας, που προκαλούνται από τους συνήθεις μικροοργανισμούς, όπως Neisseria meningitidis, Streptococcus spp., Haemophilus influenzae, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus και Listeria monocytogenes, μέσω της εφαρμογής μοριακών τεχνικών σε βιολογικά δείγματα ασθενών, τα οποία λαμβάνει καθημερινά από όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Οι διαγνωστικές τεχνικές του ΕΚΑΜ που βασίζονται στη μοριακή ανίχνευση και ταυτοποίηση των μικροοργανισμών απευθείας στα βιολογικά δείγματα των ασθενών, αποτελούν διαπιστευμένες κλινικές δοκιμές από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) κατά ΕΛΟΤ EN ISO 15189 (αρ. πιστοποιητικού 902), από το 2014
(http://www.esyd.gr/portal/p/esyd/el /showOrgInfo .jsp?id=149781).
Στο ΕΚΑΜ διενεργούνται επιπλέον μοριακές και συμβατικές τεχνικές για την τυποποίηση των μικροοργανισμών που ανιχνεύονται, όπως, τυποποίηση σε οροομάδες (Neisseria meningitidis), ταυτόχρονη ανίχνευση οροτύπων (Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae και Listeria monocytogenes), καθώς και ταυτοποίηση των στρεπτοκόκκων Group A και Β. Οι εν λόγω τυποποιήσεις διεξάγονται τόσο με την εφαρμογή συμβατικών τεχνικών (καλλιέργεια, οροσυγκόλληση), αλλά κυρίως με την εφαρμογή μοριακών τεχνικών (PCR, mPCR), οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στο Κέντρο Αναφοράς (in house τεχνικές), είτε στο πλαίσιο της ερευνητικής δραστηριότητάς του (μέσω Εθνικών και Ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων) είτε μέσω της εκπόνησης διδακτορικών διατριβών και μεταπτυχιακών εργασιών. Με την περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή των παραπάνω τεχνικών, το ΕΚΑΜ διενεργεί επιπλέον αναλύσεις για τη μοριακή ταυτοποίηση και τυποποίηση και άλλων σημαντικών βακτηριακών λοιμώξεων όπως η πνευμονία, η αρθρίτιδα, η μαστοειδίτιδα κα.
Το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας συμμετέχει ενεργά στην επιτήρηση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα και τη διερεύνηση των επιδημιών, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό της εμφάνισης ή εισαγωγής νέων στελεχών (κλώνων) N.meningitidis, μέσω τεχνικών όπως η αλληλούχηση του γονιδιώματος των στελεχών N. meningitidis (Whole Genome Sequencing), η μέθοδος προσδιορισμού πολλαπλών αλληλουχιών (Multilocus Sequence Typing, MLST), η μέθοδος αλληλούχησης των γονιδίων PorA, fetA και fHbp, η μέθοδος τυποίησης των διαδοχικών επαναλαμβανόμενων αλληλουχιών του γονιδιώματος (Variable Number Tandem Repeat, VNTR) κ.α., καθώς και την καταγραφή των τάσεων αντοχής στα αντιβιοτικά. Επιπλέον, συμμετέχει σε μελέτες φορείας στον υγιή πληθυσμό με στόχο την διερεύνηση κάλυψης των νέων εμβολίων.
Σε στενή συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ., πρώην ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), το ΕΚΑΜ πραγματοποιεί τη συλλογή επιδημιολογικών στοιχείων για τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα και τον εμβολιασμό (τρέχοντα και νέα εμβόλια) σε εθνικό επίπεδο και συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων σε θέματα Δημόσιας Υγείας. Επιπρόσθετα, θεωρώντας την ενημέρωση του πληθυσμού ακρογωνιαίο λίθο στο ιδιαίτερα σοβαρό θέμα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, έχει εκδώσει ενημερωτικά έντυπα για τα συμπτώματα, την αντιμετώπιση και πρόληψη της νόσου (http://www.esdy.edu.gr/files/001_Dimosias_Dioikitikis_Ygieinis/EKAM/GENIKA_ARXEIA/genikes_plhrof_mhniggitigas.pdf).
Το εκπαιδευτικό έργο του ΕΚΑΜ περιλαμβάνει την εκπαίδευση φοιτητών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών (ΜΠΣ) Δημόσιας Υγείας της πρώην Ε.Σ.Δ.Υ. (νυν Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πα.Δ.Α), σε θεωρητικό («Λοιμώδη Νοσήματα») αλλά και σε εργαστηριακό επίπεδο («Εργαστηριακή Δημόσια Υγεία»), σε θέματα διαχείρισης επιδημιών, μεθόδων καταγραφής κρουσμάτων, επιδημιολογικής διερεύνησης, διαπίστευσης εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, διαχείρισης βιολογικών κινδύνων, βιοασφάλειας κ.α., καθώς και τη δυνατότητα εκπόνησης διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών σε προπτυχιακούς /μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες αντίστοιχα.
Από το 2012, αποτελεί μέλος της Ελληνικής Ομάδας Εργαστηρίων της Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας (Consortium), τα οποία συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης της Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας (European Public Health Microbiology, EUPHEM fellowship) με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (European Center for Disease Control and Prevention, ECDC) εκπαιδεύοντας Έλληνες και Ευρωπαίους υποτρόφους (EUPHEM fellows) στο πλαίσιο της διετούς τους συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα.
‘Έως σήμερα στο ΕΚΑΜ έχουν εκπονηθεί 7 διδακτορικές διατριβές (εκ των οποίων οι 6 έχουν ολοκληρωθεί ενώ η 7η είναι σε εξέλιξη) και περισσότερες από 50 πτυχιακές εργασίες (μεταπτυχιακές και προπτυχιακές), από όπου έχουν προκύψει συνολικά 88 δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή (74) και εθνικά (14) επιστημονικά περιοδικά και περισσότερες από 170 συμμετοχές σε εθνικά και διεθνή συνέδρια, εκ των οποίων προέκυψαν 8 βραβεία από αντίστοιχες ερευνητικές εργασίες.
Πρόσφατες δημοσιεύσεις (2015-2020)
Βραβεία -Διακρίσεις
Εγκαταστάσεις
Η Μονάδα Εργαστηριακής Επιτήρησης της Βακτηριακής Μηνιγγίτιδας του Εργαστηρίου Επιτήρησης Λοιμωδών Νοσημάτων (ΕΕΛΝΟ) βρίσκεται σε οριοθετημένους εργαστηριακούς χώρους του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας της Πανεπιστημιούπολης Αθηνών οι οποίοι είναι άρτια εξοπλισμένοι και πληρούν τους κανονισμούς λειτουργίας και ασφάλειας όπως προβλέπεται από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) και το διεθνές πρότυπο ISO 15189:2012, για την πραγματοποίησή των απαιτούμενων εργαστηριακών τεχνικών (Aρ. Πιστοποιητικού Κ.Α. Μηνιγγίτιδας 902/2014).
Aπολογισμοί προηγούμενων ετών